Ma: 2024.07.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
600 millió forint ÁFA-t csalt el a gépkocsikkal üzletelő bűnözői csoport
Privátkopó 2024. 06. 18. 10:37:00

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy gépjármű kereskedelemre szakosodott bűnözői csoporttal szemben. Az elkövetők az ÁFA fizetési kötelezettség kijátszása érdekében cseh és magyar honosságú cégeket felhasználva több mint 600 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.A kecskeméti férfiakból álló bűnözői csoport - a négy vádlott - 2017. és 2020. között gépkocsik kereskedelmével foglalkozott. A nagyobb haszon és a kedvezőbb vételár elérése érdekében külföldi és magyar cégekből álló számlázási láncokat felhasználva kerülték ki az általános forgalmi adó fizetési kötelezettségüket. Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe.

A magyarországi autókereskedésekben álló nagyértékű, új járműveket a bűnszövetséget irányító vádlott a társai segítségével az érdekeltségi körükbe tartozó cseh honosságú cégek nevére megvásárolta, majd csehországi forgalomba helyezést követően színlelt szerződéssel a magyarországi ügyfeleknek átadta.

Az elkövetők külföldi, használt gépkocsik beszerzésével és belföldi értékesítésével is foglalkoztak. Ezekben az esetekben úgy került a gépjármű a végső tulajdonoshoz, hogy azt az elkövetők „átfuttatták” az általuk működtetett belföldi cégeken, amelyek a belföldi eladás után nem fizettek ÁFA-t.

A vevőkkel is közvetlenül kapcsolatot tartó, a tevékenység egészét szervező férfi az adóelkerülő tevékenység fő haszonélvezőjeként három társa feladatait is meghatározta. Ők az utasításai alapján részt vettek az adásvételekben, az ügyletbe bevont cégeik nevében a számlázást végezték és ez idő alatt mintegy 2 milliárd forint készpénzt is felvettek.

A vádlottak összesen több mint 600 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Az ügyészség mind a négy férfit üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy, illetve jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásával vádolja.

Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

(Fotó: illusztráció)

További friss információk
Csalás és pénzmosás: strómanok rendőrkézen
Szemetesben landolt a mosott pénz
Így néz ki Magyarországon egy - papíron - 20 millió forintért felújított sportpálya
6,5 millió forintot húzott le a szerelemre vágyó nőtől a hamis profillal vadászó szélhámos
Munkáltatójától sikkasztott a hitelközvetítő
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat