Ma: 2024.07.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Csalás és pénzmosás: strómanok rendőrkézen
Privátkopó 2024. 07. 02. 5:19:00

2023 augusztusában tett feljelentést Balatonfüreden egy ott nyaraló debreceni férfi, mivel egy nő - magát banki alkalmazottnak kiadva - felhívta, és azt mondta neki, hogy a számláját feltörték és onnan valószínűleg több utalást is indítottak. Erre hivatkozva kérte meg a sértettet, hogy webes felületen töltse le az Anydesk alkalmazást, amit a férfi meg is tett.Ezzel a sértett hozzáférést biztosított a folyószámlájához, így az elkövetők a netbankon keresztül több mint ötmillió forinttal károsították meg. Az összeget több számlára utalták el, majd annak jelentős részét rövid időn belül felvették egy bankfiókban, de olyan is előfordult, hogy ékszervásárlással vagy valutaváltóban cserélt gazdát a pénz.

A nyomozók kiderítették, hogy a csalók egy külföldi, szervezett bűnelkövetői kör tagjai, akiknek munkáját magyar bűntársaik segítették. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal és Budapesti Rendőr-főkapitánysággal közösen 2023. október 3-án hat személyt fogtak el a nyomozók, akiket - őrizetbe vételük mellett - gyanúsítottként kihallgattak és kezdeményezték letartóztatásukat.

A napokban újabb elkövetői kör került a rendőrök látókörébe és ezúttal a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye és Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye bűnügyi és közterületi állományának együttműködésével fogtak el több strómant.

A huszonhárom stróman az automatákból vagy banki pénztárakból vette fel pénzt, de többen közülük valutaváltókban igyekeztek tisztára mosni a sértettektől megszerzett pénzt, amiért megbízójuktól jutalékot kaptak.

Ezekkel a módszerekkel eddig a negyvenkét gyanúsított harmincöt sértettnek okozott kárt országszerte, mintegy 267 millió forint értékben. Hatan jelenleg is letartóztatásban vannak.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztályán csalás bűntette, valamint  pénzmosás bűntette miatt folyik a nyomozás.

További friss információk
Csalás és pénzmosás: strómanok rendőrkézen
Szemetesben landolt a mosott pénz
Így néz ki Magyarországon egy - papíron - 20 millió forintért felújított sportpálya
6,5 millió forintot húzott le a szerelemre vágyó nőtől a hamis profillal vadászó szélhámos
Munkáltatójától sikkasztott a hitelközvetítő
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat