Ma: 2023.11.24. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Több szintű számlázási láncolat segítségével nem fizettek áfát - vagyonvédelmi és takarítási feladatok elvégzéséről állítottak ki fiktív bizonylatokat
Privátkopó 2023. 01. 21. 9:56:00

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben indítványt tett négy gyanúsított letartóztatására. A gyanúsítottak összesen legalább egymilliárd forint összegű vagyoni hátrány okozásában nyújtottak segítséget.A megalapozott gyanú szerint az egyik férfi létrehozott egy több szintű számlázási láncolatot. A számlázási láncolatban részes gazdasági társaságok valós gazdasági tevékenység végzése nélkül különböző vagyonvédelmi, takarítási feladatok elvégzéséről valótlan tartalmú számlákat állítottak ki a számlákon szereplő munkákat ténylegesen elvégző haszonhúzó gazdasági társaságok részére, amely gazdasági társaságok a valótlan tartalmú számlákat a könyvelésükbe befogadták és általános forgalmi adó bevallásukban levonható adóként jogosulatlanul figyelembe vették.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 34 ilyen - köztük egy táti székhelyű - haszonhúzó gazdasági társaság ügyvezetője fogadott be fiktív számlákat összesen legalább egymilliárd forint áfa összegben.

A gyanúsítottak a bűncselekményt egy jól felépített bűnszervezetben követték el, ahol a bűnszervezetet irányító férfi határozta meg az egyes résztvevők feladatát.

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói több százmillió forint értékben foglalt le ingatlanokat, gépjárműveket.

A főügyészség indítványára a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája 2023. január 20-án - egy hónap időtartamra - elrendelte a bűnszervezet vezetőjének és további három tagjának (a könyvelőnek, a fiktív számlákat kiállító, utalásokat intéző nőnek, továbbá egy a pénz visszajuttatásában szerepet játszó gyanúsítottnak) a letartóztatását, tekintettel arra, hogy velük szemben fennáll a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlésnek a veszélye.

További friss információk
Vesztegetés a kórházban: főorvosnő és asszisztense letartóztatását indítványozza a főügyészség
Pénzmosással gyanúsítják a fideszes milliárdos üzletembert, akinek fia az Orbán-kormány államtitkára
2 milliárdos pénzmosás
Luxussportkocsikban tarolták az eurómilliókat
Minitelefonokat csempészett a börtönőr a raboknak
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat