Ma: 2021.10.28.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
800 millió forintos költségvetési csalás: lecsaptak a NAV pénzügyi nyomozói a győri Fidesz szavazatgyűjtőire
Privatkopo.hu/Fullank.hu 2019. 12. 05. 11:21:00

Hosszas operatív nyomozás után csapott le a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága a szinte családi vállalkozásban működtetett győri Roma Kisebbségi Önkormányzatot irányító H. család tagjaira. A nyomozó hatóság hat feljelentés után kezdett el vizsgálódni, a pénzügyi nyomozók üzletszerűen elkövetett költségvetési csalásra, és más gazdasági bűncselekményekre gyanakodnak. Az államnak okozott kár meghaladhatja a 800 millió forintot. Ám, ami történt, az túlmutat a gyanúban megfogalmazott tényeken. Az eseményeket átszövik a helyi politikai érdekek, valamint lépten-nyomon felsejlik a kiszolgáltatott, választási csalásra kényszerített és a sajátjaik által kizsákmányolt cigány közösség sorsa.Abban a rövid időszakban, amíg a győri roma kisebbségi önkormányzati elnök, Horváth Attila börtönben volt, a felesége H-né P. Viktória (aki idén, miután a NAV nyomozásba kezdett, H. Barbarára változtatta a nevét) kezébe került a karmesteri pálca, mert az üzletnek, ahogy az később kiderült, mennie kellett tovább. A biznisz abból állt, hogy cégeket, egyesületeket alapítottak, amelyekben elsősorban a családtagok, azaz Horváth édesanyja, lánytestvére, majd gyermeke is ügyvezető lett (Rom Po Drom, Trajo ítaj Butyi, HB-Trade Services Kft., Richter-H Sales Clean Kft.). A gazdasági ügyeket minden esetben H-né P. Viktória intézte, ő mozgatta a szálakat, kötötte az üzleteket. Elsősorban a Győr-Szol Zrt.-vel, de más cégekkel is.

Az önkormányzati gazdasági társaság megbízható megrendelőjük lett, közfoglalkoztatási feladatokkal bízták meg a H. család érdekeltségébe tartozó vállalkozásokat. Nyomon követhetően 2012 óta minden évben kötöttek velük megbízási szerződést. Amikor már Sági Géza Tibor elnök nem kívánta igénybe venni a szolgáltatásaikat akkor közbe lépett a H-né által csak „vezérnek” nevezett „nagyember” és intézkedett az újabb és újabb szerződések megkötése érdekében…

Így csordogáltak a tízmilliók az önkormányzattól a „vállalkozó szellemű” cigánycsaládhoz, amikor érkezett egy, majd még egy, aztán még egy, végül összesen hat feljelentés H-né és a férje ellen.

Az egyik feljelentő, egy korosabb roma férfi azt is leírta, hogy vélhetően az önkormányzat által fizetett megbízási díjak elenyésző részéért dolgoztatták a munkavállalókat. A cigányokkal nem merték aláíratni a teljesítményt igazoló íveket, mert akkor kiderült volna, hogy a Győr-Szol Zrt. által utalt pénz nagy részét elsíbolták, így napi százezreket kereshettek a kiszolgáltatott helyzetű dolgozókon, ráadásul - a gyanú szerint - az áfát sem fizették meg.

Úgy tűnik, lehetett alapja annak, ami a feljelentésben állt, mivel az érintett cégek bankszámláit és az azokhoz köthető személyek (a H. család tagjai) ingatlanjait mintegy 200 millió forint értékben zár alá vette a nyomozó hatóság. Kiderült az, hogy amíg dübörgött a Győr-Szol-féle üzlet, még a most tizenhárom éves lányuknak is két lakást vásároltak - a NAV gyanúja szerint 75 millió forint értékben. De bűnügyi zár alá került a fiúk nevén nyilvántartott három lakás is, amelyeket 85 millió frontra értékeltek az adóhatóság bűnügyes munkatársai, valamint az az úszómedencés luxusház is, amelyben a házaspár éldegél.

Úgy tudni, a NAV pénzügyi nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki a cégek könyvelését végző dr. H. Gyulát is.

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat