Ma: 2022.11.28.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
18 milliárdos magyar-szlovák áfacsalás - halottakkal, politikai szálakkal
privatkopo.hu 2014. 09. 18. 11:35:00

Egy szövevényes áfacsalási ügy állhat a nagymegyeri vállalkozó, Dömény Zoltán rejtélyes eltűnése - halála? - hátterében, a bűncselekmény-sorozattal összesen mintegy 18 milliárd forint kárt okozhatott a szlovák és a magyar költségvetésnek a strómanokkal működtetett céghálózat - értesült szlovákiai forrásból a Privát Kopó. Az ügyben politikai szálak is felfeslenek.2009-től 2012 júliusáig (a fordított áfa bevezetésének időpontjáig) mintegy 400 ezer tonna napraforgómagot és repcemagot futtattak át egy több gazdasági társaságból álló szlovák-magyar cégláncolaton, amellyel összesen mintegy 18 milliárd forint kárt okozhattak a szlovák és a magyar államnak az áfacsalás-sorozat irányítói - tudta meg szlovákiai forrásból a Privát Kopó.

Dömény Zoltán még 2012 augusztusában megpróbált kiszállni a csalásokra létrehozott cégláncolatból, amelyben Feed Trade s.r.o. nevű cégével vett részt. Mivel a háttérben meghúzódó alvilági figurák nem engedték kiszállni az adócsalás elkövetésére létrehozott céghálózatból, a vállalkozó elkezdett információkat, bizonyítékokat gyűjteni a szövevényes bűnügy többi résztvevőjéről. Döményt  tavaly ősszel elrabolták, összeverték és csak napokkal később, Magyarországon, egy erdőben engedték szabadon.

Nemrég az idén február elején eltűnt szlovák üzletember felesége megtalálta azt a 38 oldalas, kézzel írt levelet, amelyben a férfi feltárta az ügy hátterét, megnevezve azokat a társaságokat és személyeket, amelyek/akik résztvevői voltak az összességében mintegy 18 milliárd forintos áfacsalás-sorozatnak.

Strómanokat alkalmaztak az ötletgazdák

A Privát Kopó információja szerint Dömény három magyarországi és öt szlovákiai cégről közölt adatokat levelében, amelyekkel vállalkozása kapcsolatban volt, leírta a pontos számlázási sorrendet is.

A három magyarországi cég: DJ Impex Kft., RAAB-CREDIT Bt., TrackBack Kft. A cégnyilvántartás szerint a DJ Impex Kft. tulajdonosa egy mosonmagyaróvári férfi, Debera János. A cég 2013. szeptember 13. óta felszámolási eljárás alatt áll. A RAAB-CREDIT Bt. üzletrészeit az ukrán állampolgárságú Yaher Andrash , valamint nagyszentjánosi Iván Levente Zsolt birtokolják, a társasággal szemben a NAV 2010 májusában végrehajtási eljárást rendelt el, míg 2010 decemberében az illetékes cégbíróság megszüntetési (hivatalból törlési) eljárást kezdeményezett a vállalkozással szemben, mivel annak ügyvezetője és tulajdonosai a hatóságok számára elérhetetlennek bizonyultak. A TrackBack Kft-t 2013 szeptemberében hivatalból törölték, mivel a cég ügyvezetője és tulajdonosai a hatóságok számára elérhetetlennek bizonyultak.

Kivétel nélkül magyar állampolgárok tulajdonában állnak azok a Szlovákiában bejegyzett gazdasági társaságok, amelyek a cégláncolat részeként ugyancsak milliárdokkal károsíthatták meg a szlovák államot.

Bela Mare s.r.o. (Bratislava)

Tulajdonosok: Benedek László (Mosonmagyaróvár)

Lelkes Tamás (Mosonmagyaróvár)

Eramina s.r.o. (Bratislava)

Tulajdonosok: Benedekné Csiba Erika (Mosonmagyaróvár)

Benedek László (Mosonmagyaróvár)

Frindik János (Rétközberencs)

Caruso s.r.o. (Bratislava)

Tulajdonosok: Szabó Zanett (Győr)

Fodor István (Győr)

Roseto s.r.o. (Bratislava)

Tulajdonosok: Németh Éva (Győr)

Zsolnai Gábor Nándor (Budapest)

Bokros Pál (Budapest)

TOP MEAL s.r.o. (Bratislava)

Tulajdonosok: Farkas Balázs (Öttevény)

Rozsnyai Tibor (Budapest)

A Privát Kopó értesülése szerint Dömény Zoltán a most előkerült levelében részletesen leírta, hogyan működött az áfacsalásokra szakosodott cégláncolat.

                       Dömény Zoltán eltűnt, vélhetően már nem él...

A magyarországi termelő eladta a gabonát Szlovákiába, a ROSETO s.r.o.-nak.  A termelőnek - mivel külföldre adta el az árut - az értékesítés áfa mentes volt. A ROSETO s.r.o. Szlovákiában eladta az árut Dömény vállalkozásának, a Feed Trade s.r.o.-nak. A Feed Trade a ROSETO-tól már áfával vásárolta meg az árut, ám ROSETO nem vallotta be, és nem fizette meg az áfát a szlovák adóhatóságnak. Ezt követően az árut a Feed Trade s.r.o. eladta a pozsonyi székhelyű MERKANTA INTERNATIONAL s.r.o. nevű cégnek  - ugyancsak áfával. A MERKANTA INTERNATIONAL s.r.o. viszont a gabonát áfa mentesen értékesítette Magyarországra, a DJ-IMPEX Kft-nek, amely továbbadta az árut a ZS-AGRO Kft-nek (tulajdonos-ügyvezető: Szabó Zsanett, a cégnyilvántartásból, felszámolás miatt, 2013 júliusában törölve), már áfával növelt áron, de a DJ-IMPEX az áfát nem vallotta be, és nem fizette meg a NAV-nak. Az árut a cégláncolat végén álló ZS-AGRO Kft. magyarországi feldolgozó cégeknek értékesítette. Ugyanilyen cégláncolatok voltak felállítva a többi céggel is, tehát elég a ROSETO helyére beírni a BELLA MARE s.r.o., TOP MEAL s.r.o., Caruso s.r.o., Eramina s.r.o. cégeket a szlovák oldalon, illetve a RAAB-CREDIT Kft., és a Track Back Kft. társaságokat a magyar oldalon.

Hogyan létezhet az, hogy közel tucatnyi cég, mintegy három éven keresztül, összesen mintegy 18 milliárd forintnyi áfát csaljon el szlovák és magyar oldalon - gyakorlatilag háborítatlanul? Dömény Zoltán 38 oldalas levelében több utalást tett szlovák és magyar politikusokra, bűnözőkre, mint akik „védelmet” biztosíthattak a két ország adóhivatalainál az ügyletek „zökkenőmentes” lebonyolítására. Úgy tudni, Dömény több alkalommal is találkozott Szlovákiában és Magyarországon azzal Welsz Tamással, aki - a hivatalos verzió szerint - 2014 márciusában végzett magával, egy rendőrautóban vesztette életét. Dömény üzlettársa, Bankó Gyula pedig letartóztatása után három nappal, a vizsgálati fogságban hunyt el. Bankót idén március 17-én fogta el a szlovák rendőrség egy 1,6 millió eurós áfacsalási üggyel összefüggésben.

                         Welsz Tamás halott, állítólag öngyilkos lett...

A Privát Kopó információja szerint Dömény Zoltánnal  M. Sándor tartotta a kapcsolatot, ő koordinálhatta a cégláncolat tevékenységét. A férfi Horváth Zoltán névre szóló személyazonossággal is rendelkezett.

A Privát Kopó úgy tudja, az áfacsaló cégláncolat egyik legnagyobb vásárlója az amerikai tulajdonban álló, budapesti székhelyű Bunge Zrt. volt.

Kenőpénz magyar politikusoknak?

Dömény Zoltán 2002 és 2007 között a dunaszerdahelyi BELAR a.s.-nek volt az egyik ügyvezetője. A nagymegyeri vállalkozó üzleti kapcsolatait a magyar agráriummal 2004 és 2007 között építette ki. 2006-tól a BELAR a.s. nagyon aktívan elkezdett mozogni a magyar takarmánypiacon, a társaság ekkor kezdett takarmányt szállítani a Bézseny Pulykafarm Kft-nek. 2007-ben a Bézseny Pulykafarm Kft. reklamációt nyújtott be a takarmány minőségére vonatkozóan a BELAR a.s.-nek,, és a cég ügyvezetője, Molnár István attól kezdve nem egyenlítette ki a számlákat a szlovák cég felé, így a BELAR a.s.-nek mintegy 600 millió forint kintlévősége halmozódott fel a Bézseny Pulykafarm Kft-nél. Dömény 2007-ben távozott a BELAR a.s. ügyvezetői tisztségéből, és megalapította a Feed Trade nevű céget.  A BELAR a.s. 2008-ban tulajdonost cserélt, az új tulajdonos az AGROFERT Holding lett.  

2008-ban Dömény vállalkozása, a Feed Trade s.r.o. takarmány szállítmányokat közvetített a Magyarországon bejegyzett, Molnár István fia érdekeltségébe tartozó BUDA FOOD Kft-nek az AGROPODNIK Trnava a.s., és a BELAGRA Hustopeče a.s. nevű társaságok által üzemeltetett takarmánygyárakból. A BUDA FOOD Kft. minőségi kifogást támasztott a szállítmányokkal kapcsolatban, és a takarmányok vételárát nem fizette meg az eladóknak, ezért a két szlovák társaság 300 millió, illetve 500 millió forintnyi kárt volt kénytelen elszenvedni. A két céget - AGROPODNIK Trnava a.s. és BELAGRA Hustopeče a.s. - ezt követően felvásárolta az AGROFERT Holding.

Dömény később egy cseh magánnyomozótól tudta meg, hogy a három cég pénzét az AGROFERT Holding magyarországi terjeszkedéséhez - kenőpénzként - magyar politikusoknak szánták. Érdekes momentum, hogy az ugyancsak Molnár Istvánhoz köthető Balaton Meat Kft. - vágóhíd építésére - 850 millió forintos állami támogatást kapott az akkor hivatalban lévő kormánytól.

Dömény Zoltán február 7-én „eltűnt”, vélhetően végzett magával. Bankó Gyula március 20-án - vizsgálati fogságban - elhunyt. Welsz Tamás ugyancsak március 20-án - a hivatalos verzió szerint - egy rendőrségi autóban rosszul lett, és életét vesztette. Állítólag öngyilkosságot követett el.

Ki lesz a következő?

És hol lapulhatnak a milliárdok?

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat